• De boeiende wintertuin.

   
 
 • Dat er in de wintertuin niets te zien is, is achterhaald. Wanneer je uitgebloeide planten ongemoeid laat in de herfst en pas in het voorjaar aan de schoonmaak begint, is de tuin in de winter heel boeiend. Achtergebleven silhouetten bewegen in de wind en worden extra versterkt wanneer deze bedekt worden met rijp of sneeuw. En ook tussen het bladerdek gebeurt van alles: lang niet allemaal met het blote oog te zien…
  Met de toepassing van bepaalde planten laat je de wintertuin ook bloeien en kleuren.

  Welke planten kies je voor een aantrekkelijke wintertuin?

   

  Plant winterbloeiende heesters

  Zet ze op een plek, waar je ze vanuit het huis kunt zien in de winter. Winterbloeiers zijn: o.a. Viburnum bodnantense, diverse soorten Hamamelis (toverhazelaar), Mahonia, Jasminum nudiflorium (winterjasmijn). Wat subtielere bloeiers zijn Chimonanthus praecox en Lonicera fragrantissima. Deze moeten het meer hebben van hun geur. Zet ze op een plek in de tuin waar je nogal eens langskomt.

  Kies heesters of een boom met fraai gekleurde takken

  Bijvoorbeeld Cornus alba ‘Sibirica’ met zijn koraalrode takken is van verre te zien en geeft de tuin kleur. Van de Salix alba ‘Chermesina’ zijn de kale scheuten veel opvallender dan die van de soort.

  Beplanting met bessen

  Natuurlijk doet  beplanting met bessen het ook goed. Vuurdoorn geeft prachtige bessen. Het is wel vogelvoer, dus in de loop van de winter kan het wel afgelopen zijn met de kleur. Maar dan vinden de vogels in de struik zelf een schuilplaats en dat zorgt dan weer voor reuring. Wanneer het struikje Nandina domestica in de halfschaduw staat, geeft het opvallend rode bessen. Ik heb er nog nooit vogels bij zien eten.

  Vaste planten en bollen

  En laten we ook niet de vaste planten en de bollen c.q. knollen vergeten: Helleborus is al weer even aan de gang. Hetzelfde geldt voor het sneeuwklokje. En al heel snel volgt Crocus met al zijn vrolijke kleuren.

  Met een boeiende wintertuin duurt het niet lang voordat het voorjaar is! 

   
 
 •