• De lente is tot nu toe wisselvallig. We hebben al een paar heerlijke weekenden achter de rug, maar er waren ook veel natte dagen en ook vandaag is het onstuimig. Voorlopig hebben we nog geen zorgen over droogte….

  Wanneer je de borders  naloopt op ongewenst kruid is het raadzaam om deze kruiden handmatig te plukken. Met schoffelen verstoor je de bodem en dus het  bodemleven veel meer.

  Op de foto staat het bloeiende verwilderings tulpje Tulipa humilis ‘Persian Pearl’. Blijft laag en komt elk jaar weer terug. 

  April is een lentemaand, maar haar naam is grasmaand. En dat is niet voor niets: het gras gaat weer groeien.

  Verticuteren

  Door een gebrek aan licht of voeding kan mos ontstaan in het gazon. Door het achterlaten van maaisel (wat overigens goed is voor de voedingswaarde van het gazon!) kan de grasmat dichtslaan. Twee problemen waardoor het gazon minder goed groeit en er niet fris bij ligt. De oplossing is om het gazon te verticuteren. Hele kale plekken kunnen hierna weer ingezaaid worden. Mest het gazon na het verticuteren met een organische korrel.

  Voor de finishing touch is het mooi om de graskanten af te steken met een kantensteker. Schuin naar buiten steken, zodat de randen niet uitdrogen.

  Snoeien

  Snoeien van vorstgevoelige heesters (Buddleja, Lavatera, Lavandula, Santolina, Perovskia en Caryopteris).

  Lavendel is een heestertje dat speciale aandacht vereist. Na de bloei (september) worden de uitgebloeide bloemen en de topjes uit de plant geknipt. In april wordt er verder teruggesnoeid. Maar niet te ver: zorg dat er in hoogte ongeveer 5 scheutjes overblijven. Wanneer men verder terug knipt, bestaat de kans dat de plant niet meer uitloopt.

  Snoeien van bolbomen. Robinia (acacia) mag elk jaar. Bij de Catalpa is het beter om de helft van de takken volledig terug te snoeien en de andere helft te halveren. Nieuwe scheuten zijn dan minder windgevoelig. De bolesdoorn verdraagt snoeien slecht. Zet de boom op een plek waar hij uit kan groeien (tot wel 6 meter doorsnede!).

  Verplanten

  De grond is nu warm genoeg voor het plaatsen/verplaatsen van groenblijvende heesters en hagen.

  Vaste planten kunnen nog gescheurd en verplaatst worden. Daarna deze plek voorzien van compost.

  Steunmateriaal

  Zet alvast steunmateriaal of rijshout neer op plekken waar planten opkomen die dat in de loop van het seizoen nodig hebben.

  Bollen en knollen

  In de loop van de maand mogen de zomer bloeiende bollen en knollen, bijvoorbeeld Dahlia, de grond in.

  Vijver

  Haal oude plantenresten en blad uit de vijver. Voor algen is dit voeding. Van voeding groeien ze en voor je het weet, geven zij de vijver een ondoorzichtige, groene kleur.

  Ik wens u een mooie lentemaand toe!