De tuin in december.

 

De laatste maand van het jaar alweer. Op mijn scheurkalender stond weer een mooie quote:

‘De jaren leren je de dingen die de dagen niet weten’ (Ralph Waldo Emerson)

Het geldt voor de dingen in het leven, maar ook voor de dingen in de tuin. Met de jaren leer je jouw tuin kennen en weet je wat deze nodig heeft. Voor de mensen die nog niet zo ver zijn: de tuintips voor de maand december.

Kleur in de winter

Er zijn planten die door hun voorkomen de tuin opfleuren in de winter. In december bloeien bijvoorbeeld Viburnum bodnantense en Hamamelis intermedia ‘Jelena’ al. Andere planten zijn waardevol in de wintertuin door hun takken. Cornus alba ‘Sibirica’ heeft koraalrode takken, Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’ oranjerode en die van de Salix alba ‘Chermesina’ zijn opvallend geeloranje.

Aanplanten en verplanten

Bomen en heesters aanplanten of verplanten. Bij het verplanten dient de kluit zo groot mogelijk te zijn om de belangrijke haarwortels in tact te houden. Deze haarwortels zorgen voor het grootste deel van de opname van water en voeding. Plant bomen en struiken niet te diep. Plaats de boom of struik net zo diep als deze voorheen stond: op de zogenoemde kwekerijdiepte.
Het is raadzaam om bij bomen een boompaal te plaatsen. De boom staat dan stabiel en zal zich door het aanslaan van de wortels sneller verankeren.

Wintergroen

Wintergroene heesters worden nu niet meer verplaatst. Vanwege het bladbehoud vindt er bij deze planten ook in de winter verdamping plaats. De plant zal dus ook in het rustseizoen water blijven opnemen. Belangrijk is dan dat de plant al enigszins geworteld is voordat de grond koud wordt.
Wintergroene planten die in de vroege herfst verplaatst zijn, moeten in de gaten gehouden worden in de winter. Ze mogen niet uitdrogen! Dus af en toe water geven, wanneer er geen neerslag valt.

Druif snoeien

De druif (Vitis) is een hard groeiende plant. Wanneer deze niet gesnoeid wordt, zal deze weinig vrucht dragen. In december kan de druif nog gesnoeid worden. Liefst voor kerst. Deze plant is er ook een die gaat bloeden bij snoei in het voorjaar. Houdt bij de druif een aantal gesteltakken aan en bind deze vast. Alle zijtakjes worden tot op twee ogen (ca. 5 centimeter) teruggesnoeid.

Bollen planten

Dit is de laatste maand dat de bollen de grond in kunnen. Voor sneeuwklokjes is het te laat.  Maar crocussen, narcissen en tulpen kunnen er in het begin van de maand nog wel in. En december is bij uitstek het plantseizoen voor de sieruien (Allium).

Blad verwijderen uit vijver en van gazon

Het blad blijft in de borders liggen, maar belangrijk is dat groenblijvende bodembedekkers, rozen en rotsplanten bladvrij de winter ingaan.
Ook van het gazon moet het blad verwijderd worden, anders wordt het geel.
Blad in de vijver rot en wordt voer voor algen. Daarom ook hier het blad verwijderen.

Dieren in de tuin

Het is leuk om vogels in de tuin uit te nodigen door vogelvoer op te hangen of neer te leggen. Zorg er wel voor dat de buurtkatten niet bij het diner aan kunnen schuiven!
Vergeet niet het vogelhuisje op te hangen. In koude periodes kan dit een schuilplaats zijn.
Laat voor de egels een hoopje snoeiafval/blad liggen. Hierdoor kunnen ze in uw tuin de winter doorbrengen!

 

Ik wens u een mooie en feestelijke maand!