• De tuin in februari.

     

    De laatste dagen heb ik met het werk in de tuin al verschillende keren mijn jas uit gedaan. Het is zacht….. En omdat de temperatuur regelmatig aan de hoge kant is, gaat het statische van de wintertuin eraf en begint nieuw groen her en der al te verschijnen.
    Mooie bloeiers in deze tijd zijn Viburnum bodnantense, Lonicera fragrantissima, Hamamelis mollis, Helleborus orientalis en natuurlijk de bolgewassen Galanthus (sneeuwklokje) en Crocus.

    Wat kunnen en mogen we doen aan tuinonderhoud deze maand?

    Kalken

    Het is goed om de tuin te voorzien van kalk. Kalk zorgt voor de binding van voedingsstoffen. Ook zorgt kalk ervoor dat de bodem minder zuur wordt.  Kalk mag door de hele tuin gestrooid worden.

    Snoeien

    Wanneer het niet vriest kunnen de houtgewassen gesnoeid worden. Omdat de planten nu kaal zijn, is de structuur goed zichtbaar. Snoei altijd met beleid en snoei nooit meer dan 10% van de takken.

    Ook de blauwe regen (Wisteria) is toe aan een knipbeurt. Alle lange scheuten worden tot 5 à 10 centimeter teruggezet ten opzichte van de hoofdtak. Dit bevordert de bloei. Waarschijnlijk zijn de dikke bloemknoppen al zichtbaar in de buurt van de hoofdtak.

    Ter bevordering van de bloei is het raadzaam om de laatbloeiende Clematissen (bosranken) nu te snoeien. Dode of beschadigde stengels worden in het geheel verwijderd. De stengels die afgelopen seizoen gebloeid hebben, worden terug geknipt tot 15 à 20 centimeter boven de grond. De nieuwe scheuten dient men heel voorzichtig aan te binden: ze zijn erg kwetsbaar!

    Appel- en perenbomen

    Afhankelijk van de vorm van de appel- en perenbomen wordt een werkwijze gehanteerd. Van het leifruit worden alle zijtakken tot 5 centimeter van de gesteltakken terug geknipt. Bij de vrij uitgroeiende bomen snoei je minder fors. Eerst haal je alle dode en schurende takken uit de boom. Vervolgens haal je alle kleine takjes en scheutjes van de stam weg. Je bekijkt of er misschien een heel oude of ver uitstekende tak in de boom zit. Deze kun je eruit snoeien. Maar nooit te veel. Beperk je tot enkele takken. Verder worden alle lange scheuten (langloten) terug geknipt tot 5 centimeter. Het kortlot (met daarop de dikke bloemknoppen) laat je met rust.

    Snoeien na bloeien

    Winterbloeiende struiken, zoals winterheide (Erica) en winterjasmijn (Jasminum nudiflorum), snoeit men na de bloei.

    Planten

    Planten van bladverliezende houtgewassen en bladverliezende hagen met kale wortel (bijvoorbeeld beuk). Nooit planten wanneer de grond bevroren is.

    Fijne tuinmaand toegewenst! 

     
 
  •