• De tuin in februari.

  Het is midden in de winter ofschoon het door de regen en de wind aanvoelt als herfst. Ook de temperatuur is niet winters te noemen. Aan de natuur en in de tuin merk je ook dat er nauwelijks vorst is geweest. Veel planten beginnen al uit te lopen. Maar met gemak kan er nog een korte vorstperiode komen, dus laten we de tuin voor de voorzichtigheid toch maar winters aanpakken.

  Wat kunnen en mogen we doen aan tuinonderhoud deze maand?

  Kalken

  Het is goed om de tuin te voorzien van kalk. Kalk zorgt voor de binding van voedingsstoffen. Ook zorgt kalk ervoor dat de bodem minder zuur wordt.  Strooi dus kalk door de hele tuin.

  Snoeien

  Wanneer het niet vriest kunnen de houtgewassen gesnoeid worden. Omdat de planten nu kaal zijn, is de structuur goed zichtbaar. Snoei altijd met beleid en snoei nooit meer dan 20% van de takken.

  Ook de blauwe regen (Wisteria) is toe aan een knipbeurt. Alle lange scheuten worden tot 5 à 10 centimeter teruggezet ten opzichte van de hoofdtak. Dit bevordert de bloei. Waarschijnlijk zijn de dikke bloemknoppen al zichtbaar in de buurt van de hoofdtak.

  Ter bevordering van de bloei is het raadzaam om de laatbloeiende Clematissen (bosranken) nu te snoeien. Dode of beschadigde stengels worden in het geheel verwijderd. De stengels die afgelopen seizoen gebloeid hebben, worden terug geknipt tot 15 à 20 centimeter boven de grond. De nieuwe scheuten dient men heel voorzichtig aan te binden: ze zijn erg kwetsbaar!

  Appel- en perenbomen

  Afhankelijk van de vorm van de appel- en perenbomen wordt een werkwijze gehanteerd. Van het leifruit worden alle zijtakken tot 5 centimeter van de gesteltakken terug geknipt. Bij de vrij uitgroeiende bomen snoei je minder fors. Eerst haal je alle dode en schurende takken uit de boom. Vervolgens haal je alle kleine takjes en scheutjes van de stam weg. Je bekijkt of er misschien een heel oude of ver uitstekende tak in de boom zit. Deze kun je eruit snoeien. Maar nooit te veel. Beperk je tot enkele takken. Verder worden alle lange scheuten (langloten) terug geknipt tot 5 centimeter. Het kortlot (met daarop de dikke bloemknoppen) laat je met rust.

  Snoeien na bloeien

  Winterbloeiende struiken, zoals winterheide (Erica) en winterjasmijn (Jasminum nudiflorum), snoeit men na de bloei.

  Planten

  Planten van bladverliezende houtgewassen en bladverliezende hagen met kale wortel (bijvoorbeeld beuk). Nooit planten wanneer de grond bevroren is.

  Fijne tuinmaand toegewenst!