De tuin in januari.
Een nieuw jaar ligt voor ons: 2024. Wat het ons zal brengen weten we niet, maar ik wens iedereen in elk geval veel gezondheid en liefde. Dat het een bloeiend en groeiend jaar mag worden!
In mijn tuin staat momenteel de Lonicera fragrantissima (zie foto) in bloei. Een struikkamperfoelie met een subtiel wit bloemetje dat een geur van parfum verspreid. Bijzonder is natuurlijk dat deze midden in de winter bloeit. Zet de plant op een plek waar u in de winter veel langskomt.
De maand januari (ijsmaand) is over het algemeen de koudste maand van het jaar. De natuur staat nagenoeg stil, dus qua tuinonderhoud is het deze maand rustig.
Bladverliezende houtgewassen snoeien
Bladverliezende bomen en heesters mogen worden gesnoeid. Doordat ze kaal zijn, is de structuur goed te zien. Haal eerst al het dode hout eruit en kijk daarna welke tak weg mag. Dat kan een schurende tak zijn of een die erg zwaar is. Snoei altijd met beleid en nooit meer dan 10% van takken uit bomen of heesters. Dit geldt uiteraard niet voor dak- en leibomen! Snoei niet wanneer het vriest . Takken scheuren dan sneller af en de snoeiwond gaat minder snel dicht. De ABC-bomen mogen niet meer worden gesnoeid. Hierover vertelde ik in september.
Fruitgewassen snoeien
Ook de appel- en perenbomen kunnen nu aangepakt worden. Eerst worden dode en schurende takken verwijderd. Verder is het de bedoeling dat er meer licht in de boom komt, zodat er een goede vruchtzetting kan plaatsvinden. Een fruitboom bloeit (en zet fruit) op meerjarig kortlot. Op dit kortlot zijn de (forse) bloemknoppen reeds aanwezig en zichtbaar. Dit hout laten we dus met rust. Wat wel weggehaald mag worden, zijn de lange nieuwe scheuten die de boom aangemaakt heeft. Hierop zitten geen bloemknoppen.
Planten bladverliezende houtgewassen
Bomen en heesters, fruitbomen en bladverliezende hagen met kale wortels, die in de volle grond zijn gekweekt, kunnen worden geplant. Plant alleen als het niet vriest en als er geen sneeuw ligt.
Kalk strooien
Het gazon mag worden voorzien van kalk. Dit geldt ook voor kalkminnende planten, zoals lavendel, Buxus en diverse keukenkruiden. Kalk zorgt ervoor dat de grond minder zuur wordt.Omdat het even duurt voordat kalk oplost, wordt deze in de winter verspreid.
Overigens leerde ik dat kalk eigenlijk over de hele tuin verspreid mag worden. Dit vanwege de eigenschap dat kalk ervoor zorgt dat voedingsstoffen in de bodem beter opgenomen kunnen worden door planten. Wanneer je groenkalk gebruikt, kun je dit het beste verspreiden wanneer de borders in het vroege voorjaar ‘schoon’gemaakt zijn.Sneeuw
Wanneer er veel sneeuw gevallen is, is het raadzaam om te kijken of de takken van groenblijvende heesters en coniferen niet te ver doorbuigen. Schudt de sneeuw hier voorzichtig af. Er bestaat anders kans dat er takken afbreken door het gewicht.
Voor het sneeuwvrij maken van bestrating wordt vaak strooizout gebruikt. Voor beplanting is dit echter niet goed. Gebruik liever scherp zand.Takken binnenshuis in bloei
Wanneer je in de tuin hebt gesnoeid, is het proberen waard om een aantal takken binnen in de bloei te trekken.
Ik wens iedereen een goed begin van 2024 en veel plezier bij de tuinklussen!