• De tuin in juli en augustus.

  De afgelopen zomers en ook het voorjaar van 2020 waren droog. Momenteel ziet de tuin er groen en fris uit. Het heeft lekker veel geregend. Dus je zou zeggen: 'We hoeven ons geen zorgen te maken'.  Maar het kan zomaar zijn dat het na volgende week niet meer regent en het maanden droog is. Dus bereid de tuin voor op een periode met droogte en hoge temperaturen.

  Juist nu de bodem nog vochtig is van de regen is het goed om deze af te dekken. Tussen de vaste planten kun je goede compost strooien, onder de heesters een laag mulch. Voorbeelden van organische mulches zijn: bladeren, bladaarde, grasmaaisel, boombast of houtsnippers.
  Ik heb achterin de tuin achter een lage heg heesterbeplanting staan, waar ik wel eens een laag plantenresten onder verdeel. Je ziet hier niets van, maar het werkt wel! Een idee voor stukken tuin, die niet direct in het zicht zijn.

  De vakantietijd is aangebroken. Door het Corona-virus zullen er minder mensen op vakantie gaan. Mocht je wel gaan, hieronder de volgende tips.

  Voordat u vertrekt.

  Maai het gazon en sproei het indien nodig.

  Haal uitgebloeide bloemen uit eenjarigen en vaste planten. Deze planten vormen dan geen zaad en zullen energie overhouden voor nieuwe scheuten en verlenging van bloei. Sommige uitgebloeide planten, zoals vrouwenmantel, Salvia, Nepeta en verschillende soorten Geranium, kunnen zelfs fors terug geknipt worden. De plant komt dan terug met frisgroen blad.

  Zet de planten in pot in de schaduw en vraag een buur om in elk geval de planten in potten water te geven. Er zijn ook hele enthousiaste buren die voor een ander het gazon nog een keer maaien of sproeien bij langdurige droogte! Maar heeft u een dergelijk persoon niet in de omgeving: planten in de volle grond kunnen tegen een stootje. En wanneer het gras bij thuiskomst erg lang is, trekt het na een maaibeurt en wat mest snel weer bij.

  Niet iedereen gaat met vakantie en er zijn ook veel mensen al weg geweest. Voor de thuisblijvers: in de tuin is genoeg te doen!

  Ongewenst kruid wieden.

  Ongewenst kruid wieden uit borders en gazon. Uit het gazon gaat dit het meest handig met een steker.

  Snoeien.

  Van de blauwe regen mogen alle lange scheuten terug geknipt worden.

  Bij de druivenranken wordt al het blad dat voor de druiventrossen hangt weggesnoeid. Op deze manier kan de zon zorgen voor rijping van het gewas. Ook lange, niet dragende, scheuten worden terug geknipt.

  Na de oogst van perziken, pruimen, kersen en bessen mogen de bomen of struiken gesnoeid worden. Ook vindt de zomersnoei van appel- en perenbomen nu plaats. Het blad dat voor het fruit hangt, wordt weggehaald. Door het verwijderen van het blad wordt ook de verhouding tussen blad en vrucht in evenwicht gebracht. Het fruit komt dan beter op smaak.

  Rozen.

  Van de doorbloeiende rozen worden uitgebloeide bloemtrossen tot op een volwassen vijfblad terug geknipt. Dit bevordert de herbloei. Wanneer de rozenstruik is uitgekozen voor haar mooie bottels, dienen niet alle uitgebloeide bloemen terug geknipt te worden. In juli kun je de voet van de rozen nog een keer voorzien van compost.

  Lavendel.

  Na de bloei (in augustus) wordt de lavendel geknipt. Alleen de uitgebloeide bloemen en een topje van het loof mogen worden verwijderd. Het heestertje wordt dan weer opener en maakt wat nieuwe scheutjes aan in de kern. De rest van het loof fungeert als vorstbescherming.

  Iris germanica.

  Om de bloei te bevorderen worden de wortelstokken van de iris (Iris germanica) nu gescheurd. De plant ondiep terug planten (het liefst gericht op het zuiden).

  Gazon.

  Het gazon is toe aan de tweede mestbeurt. Wanneer u binnenkort met vakantie gaat, kunt u dit daarna doen. Gebruik bij voorkeur biologische mest met waardes (NPK) niet hoger dan 10.

  Vijver.

  Een gezonde vijver heeft maximaal een derde van het wateroppervlakte bedekt met planten. Verwijder het overtollige blad. Uitgebloeide bloemen en afstervende planten dienen verwijderd te worden. Rottende plantendelen zijn voeding voor algen!

  Of u nu met vakantie gaat of thuis blijft: ik wens u een mooie zomer met vele uurtjes in de tuin!