• De tuin in juni.

 • Ik zal niet de enige tuinliefhebber geweest zijn die opgelucht ademhaalde na de regenval van afgelopen vrijdag. Wat was dat water welkom!

  Het is al weer erg droog geweest en ik hoor signalen dat het grondwaterpeil niet op niveau is. Om met mate te kunnen blijven sproeien, zullen we onze tuinen moeten aanpassen aan de droogte. Dat begint met het kiezen van geschikte planten en het ervoor zorgen dat de grond afgedekt is. Dit kan door middel van het vol zetten van de borders, zodat er minder water verdampt. Hetzelfde effect heeft het aanbrengen van een laag mulch. Ik schrijf hierover binnenkort een blog.

  Tuinklussen voor de maand juni:

  Hagen knippen

  Alle hagen kunnen geknipt worden. Scheer hagen bij voorkeur op een bewolkte dag. Dit om verbrandingsverschijnselen van de snoeiwonden te voorkomen. De beste vorm is trapezium. De zon komt dan ook op het onderste gedeelte van de haag, zodat deze vol blijft.

  Rhododendrons

  Breek uit de Rhododendrons voorzichtig de uitgebloeide bloemen. Het zal de groei bevorderen. 

  Snoeien

  Na de bloei worden heesters zoals Deutzia, Kolkwitzia, Philadelphus, Physocarpus en Weigela gesnoeid. Deze heesters bloeien op takken die ze dit jaar vormen. Verwijder elk jaar een aantal van de dikste en oudste takken. Deze worden dan terug geknipt tot aan de voet van de plant. De heesters reageren dan met nieuwe scheuten vanuit de kern. Verjongingssnoei wordt dit genoemd.

  Terug knippen vaste planten

  Om verschillende redenen is het goed om bepaalde vaste planten nu gedeeltelijk terug te knippen. Bij bijvoorbeeld Salvia zal dit zorgen voor onophoudelijke bloei. Lupine, Euphorbia en Veronica bloeien in de loop van de zomer nogmaals. Het halveren van de hogere Sedum-soorten heeft als functie dat de planten voller en steviger worden en tijdens de bloei minder snel omvallen. Doe dit ook bij Phlox en Eupatorium. Knip de helft van de stengels voor de helft terug. Herfstasters worden door halvering in hoogte minder vatbaar voor meeldauw.

  Gazon

  Afhankelijk van de groei wordt het gazon 1 of 2 keer per week gemaaid. Laat zo'n 3 centimeter staan. Wanneer het gras korter is, worden bepaalde grassoorten uit de mat gemaaid en wordt het gazon minder sterk en krijgt ongewenst kruid meer kans.
  Wanneer het warm is, kan het beste in de avonduren worden gemaaid. De kans op uitdroging, en dus het geel worden van het gras, is dan minder groot.
  In een droge periode kan het nodig zijn om het gazon te besproeien met water. Doe dit liever 1 keer per week langdurig dan elke dag een beetje. Het laatste heeft veel minder effect. Wortels blijven oppervlakkig groeien, omdat het water zich daar bevindt en water verdampt sneller.

  Vijver

  Een gezonde vijver heeft maximaal 1/3 van het wateroppervlakte bedekt met planten. Verwijder het overtollige blad. Ook uitgebloeide bloemen en afstervende planten dienen uit de vijver verwijderd te worden. Rottende plantendelen zijn namelijk voeding voor algen.

   

  Ik wens u een mooie zomermaand!