• De tuin in maart.

  Het einde van de winter nadert. We hebben al een paar dagen een heerlijk voorproefje van de lente gehad! In de tuin bloeit de sleedoorn en  verschillende sierkersen en zelfs de knoppen van de Forsythia en de Magnolia staan op springen. Ik zou zeggen: lekker de tuin in!
   

  Weghalen van het winterdek

  Het winterdek mag uit de vaste planten borders: verwijder blad- en oude plantenresten, dan krijgen de planten ruimte en licht om uit te schieten. Onder heesters blijft het blad liggen.

  Snoeien

  Wanneer er in de tuin een struik staat die eens flink gesnoeid moet worden, is het belangrijk om te weten wanneer deze bloeit. Dan weet u namelijk, over het algemeen genomen, of het gaat om een twijgbloeier of een scheutbloeier.

  Twijgbloeiers bloeien op het hout dat het jaar daarvoor is gevormd. Het zijn veelal voorjaarsbloeiende heesters. Scheutbloeiers zijn heesters die in het voorjaar scheuten maken, waarop zij in de loop van het jaar zullen bloeien. Het zijn de zomer- en herfstbloeiende heesters. Twijgbloeiers snoei je na de bloei en scheutbloeiers snoei je in de winter of in het voorjaar.
  Wanneer u met voorgaande rekening houdt, wordt teleurstellende bloei voorkomen.

  De vorstgevoelige heesters zoals Buddleja (vlinderstruik), Lavandula, Perovskia en Caryopteris krijgen in april een snoeibeurt..

  Mesten

  Bent u gewend om mestkorrels over borders en over gazon te strooien? Gebruik dan organisch samengestelde. Ikzelf voorzie de borders na de schoonmaak van Biovin. Dit is een bodemverbeteraar van druivenmost met een hoog gehalte aan actieve bodembacterien ter verbetering van mineralenopname. Ook speelt Biovin een belangrijke rol in de ontwikkeling van Mycorrhiza (schimmels) symbiose. Bacterien en schimmels zijn twee belangrijke componenten in een goede bodem die in balans is.
  Waar geen blad meer ligt, bedek ik de bodem met compost. Hierdoor verdampt er minder water. Bovendien is compost ook een goede bodemverbeteraar. 

  Aanplanten

  Bladverliezende heesters en bomen kunnen nog worden aangeplant of verplant. De groenblijvende heesters pas de volgende maand, omdat de bodem dan warmer is. Ze zullen dan beter aanslaan.

  Haagplanten met de blote wortel kunnen alleen deze maand nog aangeplant worden.

  Vaste planten scheuren

  Vaste planten plaatsen of verplaatsen. Soms verouderen vaste planten en gaan ze in bloei achteruit of zien er niet meer mooi uit. De planten worden dan verjongd door middel van scheuren. De plant wordt in zijn geheel opgenomen. De jongste en meest groeikrachtige delen worden eraf gescheurd of gesneden en weer terug geplant. De plek waar de plant herplaatst wordt, wordt voorzien van compost. Na verplanten wateren.

  Blauwe hortensia’s

  Voor het behoud van de intens blauwe kleur van boerenhortensia’s is het belangrijk dat de grond zuur is. Het toevoegen van Kali-aluin is een extra maatregel. Dit middel wordt 2 keer per jaar (in het voor- en najaar) toegediend.

  Nestkastje ophangen

  Wanneer u een nestkastje ophangt, let er dan op dat opening wijst naar het oosten of het zuidoosten. Niet op het zuidwesten, omdat hier de meeste regen vandaan komt. Het kastje blijft op deze manier droog.

  Geniet van de mooie lentedagen die gaan komen, van het ontluikend groen, de bloesems en de frisse bloembollen!