Het is herfst… Ik vind dit een heerlijke tijd. De natuur en de tuinen zijn prachtig! De afgelopen tijd is het vaak mistig en dan is het zicht niet heel goed. Maar op een mooie zonnige dag zijn de verschillende tinten geel, rood, oranje en groen spectaculair! De geur van gevallen blad is ook speciaal en het maakt mij gelukkig.
Winterklaar maken is eenvoudig
Ik krijg nog steeds wel eens een verzoek om een tuin winterklaar te maken. Vroeger hield dit in dat de hele tuin opgeruimd werd. Alle plantenresten werden afgeknipt en het herfstblad werd uit de hele tuin verwijderd. Tegenwoordig is het veel eenvoudiger. In de borders laten we plantenresten staan. Deze functioneren als vorstbescherming. Het gevallen blad mag blijven liggen. Het is een schuilplaats voor insecten, die op hun beurt voer zijn voor vogels. Wanneer je in het voorjaar de borders harkt, merk je dat er al veel herfstblad is verteerd en de aarde mooi rul is door dit proces.
Van het gazon en groenblijvende bodembedekkers wordt het blad wel verwijderd, anders worden deze geel.
Uit de vijver wordt het blad ook verwijderd. Blad gaat rotten en wordt voedsel voor algen.
Mediterrane planten (bijvoorbeeld tijm en lavendel) en rotsplanten staan graag droog en luchtig in de winter. Haal herfstblad rondom en uit de kern van de plant weg.
Ook rozen overwinteren graag in een schoon plantenvak.
Bomen en heesters (ver)planten
Bladverliezende bomen en heesters kunnen nog steeds aangeplant of verplant worden. Bij het verplanten dient de kluit zo groot mogelijk te zijn om de belangrijke haarwortels in tact te houden. Deze haarwortels zorgen voor het grootste deel van de opname van water en voeding. Zet de plant op de diepte zoals deze voorheen stond: de zogenoemde kwekerijdiepte.
Wintergroene heesters worden niet meer verplaatst. Vanwege het bladbehoud vindt ook in de winter verdamping plaats. En dus neemt de plant ook water op uit de grond. Belangrijk is dan dat de plant enigszins geworteld is voordat de grond koud wordt.
Rozen planten
Rozen kunnen vanaf nu tot half april op een zonnige en winderige plek (tegen ziektes) geplant worden. Zet rozen nooit op een plek waar eerder rozen hebben gestaan. Zij zullen niet goed aanslaan. Is het toch noodzakelijk? Vervang dan de aarde.
Planten afdekken
Planten die matig winterhard zijn (zoals Gunnera, Agapanthus en Eucalyptus) dienen beschermd te worden tegen vorst. De planten afdekken met luchtig materiaal en daarover een afdekking die een teveel aan vocht tegenhoudt.
Bollen planten
Deze maand kunnen de bollen van o.a. krokus, narcis en tulp worden gepland. Stelregel is dat de bol of knol twee maal zo diep geplant wordt dan de hoogte van de bol of knol.
Vergeet de kleine dieren niet
Het is leuk om leven naar je tuin te lokken door het ophangen van voederhuisjes, vogelhuisjes of een hoopje takken voor de egel.
Ik wens u deze maand weer veel tuinplezier!