• Inmiddels is het half oktober en het lijkt nu herfst te worden. Vandaag wat motregen, maar nog steeds is het heel zacht, maar daar lijkt dus verandering in te komen.

  Ik vind de herfst heerlijk! Overdag buiten aan het werk en dan ’s avonds lekker naar binnen…. Fijn aan de herfst vind ik dat er rust in de tuin komt. Planten groeien bijna niet meer en omdat het alleen maar goed is dat de tuin niet al te netjes de winter ingaat, komt het niet meer zo nauw… Zorg als tegenhanger van de nonchalante borders voor mooie strakke hagen!

  Plannen maken

  Omdat alle planten nu nog goed te zien zijn, is oktober bij uitstek een goede maand om plannen voor het volgende jaar te maken. Hoe zag de tuin er afgelopen seizoen uit? Was er balans op het gebied van bloeitijd, kleur en massa? Noteer de bevindingen. In de winter kan dan nagedacht worden over aanpassingen, zodat er in het voorjaar gestart kan worden met het opknappen van de borders.

  Snoeien ABC-bomen

  Oktober is de laatste maand dat de ABC-bomen gesnoeid kunnen worden. Dit geldt naast Acer, Aesculus, Betula en Carpinus ook voor Juglans (noot) en de kiwi. 

  Hagen knippen

  Hagen en snoeivormen knippen. De beste manier om een haag te knippen is de trapezium vorm. Doordat de onderkant van de haag breder is dan de bovenkant, bereikt de zon de hele haag en blijft deze aan de onderkant ook blad vormen.

  Vaste planten scheuren en knippen

  Soms is het nodig om vaste planten te scheuren, omdat ze niet meer goed bloeien of er niet meer vitaal uitzien. Of misschien wilt u de groep uitbreiden? In oktober kunt u dat nog doen. De plant wordt opgenomen en vervolgens met de hand of met een spade in stukken verdeeld. Dikke, houtige wortels worden verwijderd. In de nazomer is de grond nog voldoende warm om de wortels aan te laten slaan. Let er bij het terugplaatsen op dat alleen de vitale delen met goede nieuwe scheuten gebruikt worden. Voor zwakkere soorten, zoals herfstanemonen en siergrassen, is het beter om te wachten met scheuren tot in het voorjaar.
  Er is een categorie planten die zo enthousiast zijn, dat ze zichzelf dood bloeien. Voorbeelden zijn: Gaura en Achillea. Knip deze bloemen nu af, zodat ze energie over hebben om de winter door te komen.

  Groenblijvende heesters planten

  Groenblijvende heesters en coniferen kunnen deze maand nog verplant of aangeplant worden. Ook voor deze categorie planten is het een voordeel dat de grond nog warm is en de wortels snel zullen aanslaan.

  Planten van bollen

  Deze maand gaan de bollen van krokussen, narcissen en tulpen de grond in. Stelregel is dat de bol of knol twee maal zo diep geplant wordt als de hoogte van de bol.

  Planten beschermen tegen vorst

  Planten die matig winterhard zijn, zoals bijvoorbeeld Gunnera en smalbladige Agapanthus, beschermen tegen de vorst. De planten afdekken met luchtig materiaal en daar bovenop een afdekking die een teveel aan vocht tegenhoudt.

  Gazon

  De laatste jaren treedt de winter laat in. Dat betekent dat het gras door blijft groeien. Blijf dus maaien, zolang het groeit. Maar maai wel op de hoogste stand (laat het zo lang als mogelijk).

  Mooie maand toegewenst! En geniet van de mooie herfstkleuren….

   
 
 •