De tuin in september.

 

De vakantie is voorbij. Ik heb genoten van de zomer en een mooie reis gemaakt naar Engeland. Fris, uitgerust en vol nieuwe inspiratie ben ik al weer een paar weken begonnen met werken.

Hoogtepunt van de zomer is voor mij toch altijd de bloei van Dahlia’s. Deze maand vrolijken zij de boel nog flink op.

De maand september valt in een periode dat er een aantal speciale aandachtspunten is wat betreft snoeiwerk in de tuin.

Snoeien van ABC-bomen

Onder deze aandachtspunten valt het snoeien van de ABC-bomen: Acer (esdoorn), Aesculus (kastanje), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk). De beste maanden om deze ABC-bomen onder handen te nemen zijn augustus, september en oktober. De sapstroom van de hiervoor genoemde bomen komt einde winter op gang. In geval van snoei in laatstgenoemde periode zal de boom hevig gaan bloeden. Een gevolg hiervan is dat de boom uitdroogt en kan sterven. Ook de noot (Juglans) en kiwi hebben deze eigenschap en worden nu gesnoeid.

Verdere klussen in de maand september:

Hagen knippen

Hagen en snoeivormen knippen. De beste manier om een haag te knippen is de trapezium-vorm. Doordat de onderkant van de haag breder is dan de bovenkant, bereikt de zon de hele heg en blijft deze aan de onderkant ook blad vormen.
Het beste is om de hagen te knippen op een bewolkte dag. Felle zon kan bladverbranding veroorzaken.

Vaste planten

September is een goede maand om vaste planten te plaatsen of te scheuren en te herplaatsen. De plant wordt opgenomen en vervolgens met de hand of met een spade in stukken verdeeld. Dikke, houtige wortels worden verwijderd. In de nazomer is de grond nog voldoende warm om de wortels aan te laten slaan. Let er bij het terugplaatsen op dat alleen de vitale delen met goede, nieuwe scheuten gebruikt worden.

Groenblijvende heesters

Groenblijvende heesters en coniferen kunnen deze maand verplant of aangeplant worden. Ook voor deze categorie planten is het een voordeel dat de grond nog warm is en de wortels snel zullen aanslaan.

Omsteken

Wanneer u plannen heeft om een grote heester of boom te verplaatsen in het voorjaar, is het raadzaam om de kluit van de plant nu om te steken, zodat deze went aan een kleiner wortelgestel.

Lavendel

Wanneer de lavendel is uitgebloeid, wordt deze terug geknipt. Knip de uitgebloeide bloemen en een topje van het loof eruit. Hierdoor wordt het struikje iets opener en zal in de kern nog wat nieuw blad aan gaan maken. Hierdoor blijft de plant mooi vol. Knip de lavendel nooit helemaal terug voor de winter, want het loof fungeert als vorstbescherming.

Bolletjes planten

Vroegbloeiende bolletjes, zoals sneeuwklokjes, kunnen worden geplant.

Gazon

Zoals eerder gezegd is de grond nu nog warm en dus kan er nog een nieuw gazon aangelegd worden: hetzij door middel van zaaien, hetzij met behulp van graszoden.
Wanneer het gazon veel mos bevat, kan het geverticuteerd worden. Kale plekken worden opnieuw ingezaaid.
Voor een mooie strakke gazonrand worden de kanten afgestoken met een kantensteker. Ik vind het belangrijk dat dit recht gebeurt, dus span ik een lijn en steek daar langs af. Bij glooiende grasranden lukt het vaak zonder lijn.

Appels en peren

Bij droog weer worden appels en peren geplukt. Droog zijn de vruchten minder bevattelijk voor rotting. Het is raadzaam om afgevallen fruit onder de boom op te ruimen om zo de verspreiding van ziektes te voorkomen.
Ongewenst kruid dat rondom fruitbomen groeit, verbruikt voedsel. Door verwijdering hiervan blijft dit voedsel beter bewaard voor de bomen zelf.

Vaak worden we in september nog getrakteerd op mooi, zonnig weer. Doordat het groeiseizoen afloopt, is het grootste tuinwerk gedaan. Dus volop ruimte om te genieten van de nazomer met al zijn prachtige bloeiers!Na