• Is jouw tuin klaar voor de toekomst?

    Nog even, en onze tuin gaat de winterslaap in. Een goed moment om plannen te maken voor komend jaar, bijvoorbeeld voor de aanleg van nieuwe beplanting of een complete herinrichting. Hoe zorg je voor een natuurlijke en klimaatbestendige tuin die klaar is voor de toekomst?

    We kunnen er niet meer omheen: extreme zomers zoals we die van de laatste jaren kennen, zullen in de toekomst steeds vaker voorkomen. We krijgen te maken met langdurig droge periodes met hoge temperaturen, afgewisseld met hevige neerslag en wateroverlast. Het veranderende klimaat brengt ook nog eens nieuwe ziektes en plagen met zich mee. We staan voor een keerpunt. Hoe kun je je tuin op deze nieuwe toekomst voorbereiden?

    Biodiversiteit

    Bij de inrichting, aanpassing of het onderhoud van jouw tuin houd ik altijd rekening met de zogenaamde biodiversiteit. Het betekent letterlijk: de diversiteit van alle soorten leven in de tuin en de verschillende functies die ze vervullen. Hoe meer aanwezigheid van verschillende soorten, vogels, insecten, vlinders, bijen, planten en schimmels, hoe weerbaarder je tuin wordt. Hierdoor krijgen plagen en ziektes minder kans. Zo kun je nog meer en langer genieten van een gezonde tuin.

    Variatie in planten

    Biodiversiteit vertaalt zich ook in het planten van een variëteit aan plantensoorten. Bij de keuze van planten houd ik altijd rekening met de bodemgesteldheid en ligging van de tuin. Maar ook met lichtinval en wind. Een goed ingerichte tuin is divers en tegelijk in balans. En het hele jaar door mooi, dus ook in de winter.
    De tuin ‘winterklaar’ maken? Eigenlijk passé; uitgebloeide bloemhoofden vormen juist een aantrekkelijk silhouet. En het afstervend blad en plantenresten zijn vorstbescherming en een schuilplaats voor insecten, waar vogels weer dol op zijn. Bovendien zorgt het verteerde blad in het voorjaar voor mooie rulle aarde.

    Waterdoorlatende bestrating

    De tuin is een plek om te ontspannen en te genieten. En dat doe je graag op een mooi terras. Maar bestrating zorgt er wel voor dat er minder regenwater in de grond zakt, waardoor er wateroverlast kan ontstaan. Ook wordt daardoor de grond in de tuin droger en dus minder aantrekkelijk voor vormen en kevers, het zo geliefde voedsel voor vogels. Terwijl een gezonde bodem letterlijk de basis vormt voor een gezonde tuin. Daarom is het belangrijk te werken met een bestrating of een halfverharding, dat zoveel mogelijk regenwater doorlaat, zodat dit in de bodem opgenomen wordt.

    Groen is nodig

    Wetenschappers hebben het onderzocht en bevestigd: mensen kunnen niet zonder groen, want groen is goed voor de mens. In de tien jaar dat ik tuinen ontwerp en onderhoud, probeer ik zoveel mogelijk mee te bewegen met de natuur. Mijn voorstellen en plannen maak ik met respect voor insecten, vogels en kleine dieren. Bij het onderhoud werk ik zonder chemische bestrijdingsmiddelen en laat de balans zoveel mogelijk intact, zonder geforceerde ingrepen. Op mijn website kun je voorbeelden van verschillende tuinprojecten zien. Laat je inspireren!

    Ik heb intussen veel trends voorbij zien komen, die niet altijd even vriendelijk waren voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan compleet betegelde tuinen en mono-beplanting. Maar ook ronduit schadelijke manieren van ingrijpen, zoals het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen bij de buxusmot. Gelukkig zie ik dat de ‘groene’ aanpak steeds meer aan terrein wint; mensen staan steeds meer stil bij de gevolgen van hun ingrijpen in de natuur, wat dat betreft hebben we de tijd mee!

    Tuin in balans

    Als ik voor jou een tuin bedenkt, denk ik graag mee over de manieren waarop je kosten kunt besparen bij de aanleg, renovatie of het onderhoud van je tuin. Slimme oplossingen, zoals het hergebruik van materialen, zijn niet alleen goedkoper maar ook beter voor het milieu terwijl je niets aan kwaliteit inlevert. Uiteindelijk ontstaat een biodiverse en diervriendelijke tuin die past bij jouw huis en omgeving. Een natuurlijke tuin in balans, die klaar is voor de toekomst!